Powered By Blogger

woensdag 30 maart 2011

On line bookmarking #13

On line bookmarking is voor mij een ontdekking die met stip op nr. 1 binnenkomt!!! Dit is het instrument om gevonden informatie ook daadwerkelijk snel en doeltreffend terug te vinden. On line bookmarking is niet anders dan een tool om via bladwijzers (bookmarks) met tags te navigeren naar de sites die jij ooit eens belangrijk genoeg vond om op te slaan. Voor de 23# werden wij geadviseerd naar de site te gaan van http://www.delicious.com/.





Een gebruiksvriendelijke site waar je uiteraard weer een account moet aanmaken. Eenmaal ingelogd is het even ontdekken welke navigatietools er beschikbaar zijn en wat ermee gedaan kan worden. Tijdens de 23# training, maar ook tijdens mijn werk als informatiespecialist kom ik veelvuldig interessante sites tegen waarvan ik de url even op een vodje krabbel. Gevolg; vodje verdwenen, url onleesbaar of meegewasen in mijn jeans.




Dit is nu eindelijk verleden tijd. Via mijn account bij delicious heb ik mijn interessante sites ingevoerd, voorzien van 1 of meerdere tags en zelfs gebundeld > sites met dezelfde tags kun je samenvoegen zodat dit in 1 klik zichtbaar wordt. Bovendien is het mogelijk om via rss feeds informatie aan te voeren.




Je kunt ook zoeken op tags en zo populaire of voor jou bruikbare sites aan jouw account toe te voegen. Ik heb bv. Flickr (en andere fotobewerkingssites) ingevoerd en voor Flickr kun je dan direct zien dat er samen met jou nog 79.522 anderen dit hebben gedaan. Het aantal gebruikers van een on line bookmarking is essentieel. Hoe meer gebruikers hoe relevanter het sociale aspect. Er wordt meer toegevoegd dus kun je ook meer vinden!




Ik heb ook nog gekeken naar vergelijkbare sites zoals: http://www.diigo.com/ , http://www.mister-wong.com/ , http://www.pligg.com/. Delicious (van Yahoo) is mijns inziens gebruiksvriendelijker, toegankelijker en bovendien de populairste.



Voor de BDGV is dit een uiterst effectieve manier om informatie op te slaan en te delen door een account open te stellen en de user name door te geven aan de collega's. Ik zeg.............vooral doorgaan met on line bookmarking.

dinsdag 29 maart 2011

Twitter #12

Twitteren, wie doet het niet!!!! Eh.......ik ben geen actieve twitteraar. Heb voor de cursus 23# uiteraard wel een account geopend en een username bedongen maar echt van de grond komt het nog niet. Oorzaak? Ik heb wel een smartphone, maar dan zonder vast internet abonnement. Dus ben ik afhankelijk van WIFI spots of niet beveiligde LAN networks om verbinding met de buitenwereld te krijgen. Twitteren kan voor mij op dit moment bijna alleen via de pc en dat vind ik dus erg onhandig.

Het openen van een account is soms nog eenvoudiger dan het vinden van een vrije username. En eenmaal ingelogd volgen de aanwijzingen vanzelf. Twitter is (nog) niet Nederlandstalig maar dat betekent uiteraard niet dat je ook in het Engels moet (re)tweeten.


Het fenomeen twitteren is niet meer weg te denken en terecht. Sommige tweets worden met mach3 de wereld ingestuurd en zijn daarom sneller dan het geluid (lees de schrijvende pers en de overige media).

Maar hoe beheer je jouw account en hoe stuur je snelle;leuke;grappige;inventieve;informatieve tweets de wereld in? Via onderstaande link (social bookmarking) vindt je een zeer duidelijke handleiding van Twitter.



Het belangrijkste is: Hoe kom ik aan vrienden (followers)? Daar heb ik ook een oplossing voor bedacht.


Als toepassing voor de bibliotheek is dit zeer bruikbare social media. Allerlei nieuws kan via de BDGV account gedeeld worden en zelfs links kunnen er in een tweet geplakt worden. Er wordt al redelijk gebruik gemaakt van de BDGV account en het is zaak dat er veel followers bijkomen. Désirée heeft in haar post goed duidelijk gemaakt hoe belangrijk het netwerken is en hoe je bij de "juiste" personen uitkomt. Want Twitteren is lezen maar ook.......gelezen worden. Dat laatste is voor ons als BDGV zelfs het belangrijkste.


Of ik (verder) ga Twitteren? Eerst op zoek naar die panty!!!


zondag 27 maart 2011

Van het web...............

Interview met auteur Stine Jensen in de Volkskrant van zaterdag 26-03-2011. Voor de maand van de filosofie schreef zij het essay Echte vrienden - intimiteit in tijden van Facebook, GeenStijl en Wikileaks. Hierin schrijft zij een pleidooi voor een Facebook- en Twitterveilig leven. Naar aanleiding van de privacy bezwaren die bij een aantal van ons rondsluimeren wil ik jullie twee van haar tips meegeven:

  • Maak eens een lijst van alles wat je niet online over jezelf zou willen terugvinden. Sla deze digitaal op onder de naam IKileaks. Dat wordt je intieme kapitaal.

  • Bestudeer wat je met wie van deze lijst zou willen delen. Alleen met jezelf, je familie of je vrienden, of ook met je volgers en Facebookvrienden, met Mark Zuckerberg, met bedrijven, met journalisten en tot slot met de overheid?

In het boek "Hoe LinkedIn nu echt te gebruiken" door Jan Vermeiren (ISBN978-90-811886-0-9) kwam ik nog wat leuke tips tegen.



  • http://hellotxt.com Als de "Status Update" niet alleen op LinkedIn, maar ook op andere platformen zoals Facebook, Twitter en MySpace wordt gebruikt, kun je tijd besparen met deze tool doordat je voor alle platforms tegelijkertijd de updates stuurt.

  • http://tinyurl.com Soms kom je een interessante website tegen die je wilt delen met anderen. Maar het posten van deze url (denk aan de ellenlange url's die je soms in Flickr hebt) wordt dan wel lastig. De url kan niet altijd afgebroken worden omdat dit de leesbaarheid kan aantasten. Via de website TinyURL kun je een lange url omzetten in een korte. Grappig toch?

donderdag 24 maart 2011

#10 en #11 > On line kantoortoepassingen en Wiki's (2)

Beide termen waren mij bekend, maar daar was ook alles mee gezegd. Natuurlijk kent iedereen Wikipedia en heeft iedereen er een mening over. Het leuke van deze 23#cursus is dat jij je eigen mening kan vormen omdat je met de applicaties aan het stoeien bent geweest. En of je er verder iets mee gaat doen is aan jou, maar op een willekeurige saaie verjaardag, tijdens de ronde met de kleffe toastjes, kun jij in ieder geval jouw gefundeerde mening geven over..........1 van de 23#!

on line kantoortoepassingen.

Voor ik begon aan de 23#cursus heb ik mij nooit verder verdiept in de toepassing van deze applicaties. Ik gebruik Google docs omdat dit gekoppeld is aan mijn gmail. Gemak dient de mens toch?Ik heb ook niets anders uitgeprobeerd. Maar ik moet zeggen, dit is een blijvertje. De mogelijkheid om met elkaar aan een document te werken is het proberen meer dan waard. Weg met die eindeloze e-mails met aanvullingen en wijzigingen. Wij hebben als begeleiders al een aantal documenten en spreadsheets met elkaar gedeeld en dat bevalt prima. Ook erg handig is de on line chat functie. Ik denk dat wij met elkaar meer gebruik moeten maken van de on line toepassingen. Denk aan o.a. gezamenlijke projecten. Het enige "nadeel" is dat je altijd on line werkt dus hopelijk geen stroomdipje tegenkomt!

Wiki's
Dat is een webwereld apart! Als je tijd over hebt kun je jezelf kwijtraken in de wikiwereld. Een wiki is een online open community waar iedereen content kan schrijven, toevoegen of wijzigen. Een soort schrijvende creative commons. Het is een dynamisch interactieve applicatie en daarom zeker bruikbaar voor de bibliotheken. Tijdens de zoektocht over het web kom je zelfs al een site tegen die alle bruikbare biblio wiki's aanbiedt
http://nlbiblioblogs.pbworks.com/. Deze zijn ook voorzien van rss feeds zodat je up to date kunt blijven van de bieb van jouw keuze. Een andere leuke wiki is die van de Deventer bibliotheek
http://wiki.obdeventer.nl/. Hier is al een duidelijk voorbeeld van wat de mogelijkheden zijn. Via de 23# is er ook een "speelwiki" beschikbaar. Hierop kun je zelf jouw favoriete content toevoegen of op een andere reageren. Als begeleiders zijn wij ook aan het uitproberen gegaan en wij hebben een eigen BDGV wiki opgezet. Het is nog even oefenen maar binnenkort zullen wij jullie het url toezenden zodat jullie ook actief kunnen deelnemen. Wij kunnen als "schepper" nl. uitnodigingen sturen. Of dit ook een daadwerkelijk dynamisch item zal worden, daar moet nog over nagedacht worden. Want zoals met alle web2.0 toepassingen ben ik van mening dat je alleen iets moet beginnen als het toegevoegde waarde heeft en niet als het de zoveelste van.............is.

dinsdag 22 maart 2011

#10 en #11 Online kantoortoepassingen en Wiki's (1)

Op onderzoek in de wereld van Google docs en Wiki's kom ik toch weer een aantal berichten tegen die ik graag met jullie wil delen. Terwijl wij ons verderop in de 23#cursus gaan bezighouden met
Twitter (#12) kom ik een artikel tegen over Yammer, het communicatiemiddel voor bedrijfstoepassingen. Twitter maar dan alleen voor bedrijven. Interessant en hieronder geef ik jullie een link via WIKIpedia om eens door te lezen.
Onze Twitter is ook nog eens jarig > 5 jaar geworden om precies te zijn! Hieperdepiep!!
Ook hiermee verband houdend is de strijd om de smartphones. Apple die angtvallig haar besturingssysteem gesloten houdt en Google die de strijd denkt te winnen met haar open Android besturingssysteem. Hieronder een link voor een interessant artikel over de smartphone en welke rol het apparaatje kan gaan spelen in ons leven.
Een uitgebreide review over kantoortoepassingen en wiki's volgt nog. Wel wil ik jullie laten weten dat Judith, Désirée en ondergetekende bezig zijn met het opzetten van een heuse WIKI voor de BDGV. Een echte online open community waarop een ieder content kan toevoegen. Wordt vervolgd!

donderdag 17 maart 2011

Donderdag 18-03-2011 > verdrietige dag!


Vandaag is voor ons gezin een hele verdrietige dag omdat wij vanochtend vroeg onze trouwe huisgenoot moesten laten inslapen. Hij was nog maar 6,5 jaar!

Allemaal wisten wij dat het eraan zat te komen omdat onze hond ernstige slijtageverschijnselen vertoonde. Zijn kwaliteit van leven was er niet meer omdat gewoon lopen al een opgave voor hem was. Dus rationeel gezien was er geen andere keuze, maar zoals de dierenbezitters onder ons wel weten bestaat er ook nog zoiets als emotie. En die knop kun je niet zomaar omzetten.

Hieronder een foto van Hunter, helaas maar 6,5 jaar geworden!








dinsdag 15 maart 2011

#8 en #9 > Visie op web 2.0

Gevraagd wordt naar je visie op de web2.0 toepassingen en dan met name de (verdere) implementatie in je eigen werkomgeving. Nou daar is geen ontkomen aan! Het is slechts een kwestie van hoe en op welke termijn gaan wij deze ontdekkingen toepassen in onze werkomgeving. Het is tijd dat wij als bibliotheek uit de wachtkamer komen en ons (nog) beter gaan profileren. En daar hebben wij de mogelijkheden van web2.0 voor.

Bloggen met/voor de klant > geweldig! Voor allerlei diensten kun je dit medium gebruiken. Eindelijk een manier om "rechtstreeks" te communiceren en misschien is de drempel voor de klant ook niet zo hoog om zijn/haar mening digitaal te geven. De RSS feeds worden op onze website al toegepast en het is onze taak om de klanten hierop attent te maken. Voor eigen gebruik zijn de feeds natuurlijk een cadeautje. Het is alleen wel een zaak dat je al deze informatie kanaliseert en "netjes" opruimt (daar hebben wij de feedreader voor). Een soort van titelbeschrijven maar dan anders.

De mogelijkheden van online fotobewerken -zelf ben ik aan de slag gegaan met Flickr, Findr, Tradingcards en Bighugelabs- zijn werkelijk eindeloos. Je kunt redelijk eenvoudig slideshows en allerlei fotobewerkingen toepassen. Via tags kun je werkelijk de meest bijzondere foto's opsporen! Zeker voor communicatie en marketing is dit heel goed te gebruiken. Met publiceren op de website moet je altijd voorzichtig zijn en daar zit 'm natuurlijk de adder onder het gras. Maar gebruik maken van dit medium moet ook op de agenda komen.

Ook de toepassing API's en Mashups zijn -voor mij- een openbaring. Gebruik maken van de content van anderen en daar zelf iets leuks mee doen! Daar kun je geen nee tegen zeggen.

Conclusie: web2.0 voor de bibliotheek > volmondig ja. Na alle 23Dingen zullen wij met elkaar om de tafel moeten gaan (niet te lang hoor!) en onze slag moeten slaan.
Eigenlijk passen de toepassingen van web2.0 helemaal binnen de retailgedachte. Hoe binden wij de klanten aan de bibliotheek en hoe betrekken wij de klant bij onze organisatie.

Dus web2.0 > Yes we can!!!!!

vrijdag 11 maart 2011

Tussendoortje:-)

Al weer met de neus op de feiten gedrukt waarom de digitale social media zo veel belangrijker en actueler zijn dan bv de traditionele gedrukte media. In de ochtendkrant van vrijdag zijn de Nederlandse militairen uit Libië waarschijnlijk onderweg en via Twitter en Nu.nl waren de militairen al weer thuis! Sneller kan het nieuws niet openbaar gemaakt worden.


Neem deze foto als voorbeeld. Zo kun je ook het wereldnieuws onder de aandacht brengen.




Bron: www.streetsy.com
Bekijk deze site eens en je wordt meteen geïnspireerd hoe je saaie Vinexwijken kunt opleuken.
Zelf kun je foto's van "street art" toevoegen! Misschien een oefening als je op Flickr bezig bent?

Ook wil ik jullie niet onthouden hoe je in de Forbes lijst van miljardairs/miljonairs terecht kan komen. Toch echt jezelf verder ontwikkelen in de ICT business. De meeste "nieuwe" rijken komen uit de digitale wereld (5 via Facebook). Ik vrees dat wij na 23Dingen toch door moeten met een volgende training.


Voor ik dit stukje schreef ben ik weer op bezoek geweest bij onze Bloggers. Ik vind het erg positief dat de meesten van ons na een eerste aarzeling toch steeds enthousiaster worden en de vaktermen vliegen over de bureaus. Zelf leer ik elke dag bij van de collega's. Een ieder is bezig op zijn eigen manier en ontdekt dus ook nieuwe dingen.

Daarom collega's > vooral doorgaan!!!!!

dinsdag 8 maart 2011

Ding 6,7 en 8 > Ik Flickr


Zojuist de website van Flickr onveilig gemaakt. Ook hier is een account zo aagemaakt en evenals de rest beheer ik deze via Google. Ik heb zelf totaal geen ervaring met het bewerken en de storage van foto's en was dan ook een beetje sceptisch. De interface ziet er een tikje rommelig uit, maar als je éénmaal "de Flickr tour" hebt gemaakt dan kun je pas losgaan! Engels is de voertaal en mocht je via de toolbar gaan vertalen dan waan je jezelf in Vlaanderen! Hele grappige woordspelingen. Op Flickr werk je met jouw photostream en kun je rondreizen op de site via tags. Daarbij kun je aangeven hoe je jouw foto's gepubliceerd wilt hebben. Ga er eens rondneuzen en vul hierbij wat willekeurige tags in, je zult je blijvend verbazen wat je tegenkomt. Ook kun je "friends" toevoegen en hen eventueel via de mail een link sturen van jouw photostream. Je maakt eigenlijk veel vrienden via het web!

Wat ik helemaal het einde vond is het bewerken van je foto's via http://www.bighugelabs.com/ (het maken van een trading card). Deze link vindt je op de site van Flickr. Je moet vooraf wel toestemming geven om beide sites met elkaar te verbinden.

Wat deze toepassing voor de bibliotheken kan betekenen vind ik persoonlijk een lastig issue. Als organisatie kun je er materiaal op kwijt, maar het blijft lastig dat je altijd aan bronvermelding moet denken en je bij de activiteitenfoto's rekening moet houden met het vragen van toestemming aan de betrokkenen. Logischerwijs zou ik via iGoogle bij Picasa moeten blijven, maar deze keer maak ik een uitstapje. Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen. Voor mij is Flickr een blijvertje!!
















woensdag 2 maart 2011

RSI>RSS>Really Simple Syndication


Really Simple? Als ik dit soort berichten lees dan schiet ik acuut in de kramp. Voor wie dan? De ICT nerds, de wizz kids, de bèta figuren? Wie bepaalt er dan dat iets simpel toe te passen is? Aan de slag dan maar en uiteraard stuit ik weer op een website die ik graag had toegevoegd voor de feeds, maar die dat nou net weer niet doet........deboekensalon.nl

Natuurlijk loopt het web over van de sites die het wel aanbieden en kun je zelfs naar een speciale startpagina voor feeds gaan > http://rss.startpagina.nl/ Overigens staat er op de 23 dingen website een geweldig filmpje over de rss feeds en wat het nu precies inhoudt! Kijken!!!

Anyway, voor het beheren van de rss feeds -overigens een tool die ik zeer waardeer- heb je ook een "reader"nodig. Want de binnengehaalde informatie moet wel logistiek beheerd worden.

Ik heb er diverse blogs op nageslagen en o.a. de sites bekeken van Google Reader, Netvibes en Symbaloo. Geweldige sites die alles voor jou in goede banen leiden en waar je je creatieve dtp talent (wist je dat je dat had?) volledig kunt laten gaan. Persoonlijk heb ik gekozen voor het gemak en blijf bij Google Reader. Waarom? Omdat op dit moment (bijna) alles gelieerd is aan mijn gmail account en je dus zonder problemen en zonder steeds opnieuw te moeten inloggen heen en weer kunt switchen. Het moet mij van het hart dat de lay out van Netvibes en Symbaloo technisch rustiger en overzichtelijker tonen dan Google Reader. Maar so what........gemak dient de mens toch? En vanaf volgende week krijg ik er zoveel vrienden bij dat ik ergens tijd op moet besparen!!