Powered By Blogger

woensdag 27 april 2011

Verslaafd aan social media :-)

Klein berichtje in de Volkskrant: Facebook wint terrein op Hyves. Hyves had tot en met maart 2011 7,6 miljoen bezoekers (een daling van 1%) en Facebook telde tot dat moment 6,6 miljoen bezoekers. Een stijging van 76%! Twitter en LinkedIn trokken gezamenlijk ruim 3 miljoen bezoekers.

Zomaar wat staccato cijfers, in een klein berichtje. Echter laten deze cijfers maar al te duidelijk zien wat de tendens is in Social Media minnend Nederland. Via onze 23# en 10# zijn wij allemaal druk bezig de mogelijkheden te ontdekken van al deze "verslavingsgevoelige" media. Persoonlijk zat ik even in een wat lagere frequentie. Zonnetje, vrije dagen en een allergie aanval voor 23# liet ik de laptop voor wat het was. Had even geen behoefte aan dashboard, berichten bewerken, weer een nieuw # of een reactie ergens achter te laten.

Nu wij in dit circuit bezig zijn valt je uiteraard ook veel meer op wat ook maar enigszins te maken heeft met het web2.0 en alle social media. Het verboden woord in dat geval is zeker wat mij betreft "verslavend". http://www.youtube.com/watch?v=vejyd_4hEa0 Er wordt vanuit de gebruikershoek te nadrukkelijk gezegd dat dit absoluut niet het geval is. Vanuit de wetenschappelijke hoek wordt dit tegengesproken! En wat vinden wij ervan? Ik lees wel hier en daar berichtjes dat de laptop staat te flirten. Ik ben heel benieuwd wat julle beleving is en of jullie ook daadwerkelijk veel te vinden zijn op Facebook, LinkedIn of Hyves.

woensdag 20 april 2011

# 18 You Tube

Word lid van de grootste wereldwijde community voor het delen van video's! Account maken! Aanmelden!

Wie kan hier nu geen gehoor aan geven? Dat willen wij allemaal wel. Het motto van You Tube is alleen niet helemaal mijn ding > Broadcast yourself. Ik wil van alles broadcasten, maar vooral niet mijzelf. You Tube -videosharing- is natuurlijk niet meer weg te denken en ook voor bibliotheken een belangrijke schakel met de grote buitenwereld. De site is laagdrempelig, kosteloos en je kunt er terecht voor informatie, instructie, geschiedschrijving, entertainment humor etc. Nadeel kan zijn dat ook You Tube commercieel is en dus geld nodig heeft. Vandaar dat je bestookt kunt worden met gratis reclame en/of spam. Maar de meesten nemen dit voor lief.

Ik heb ook een aantal andere soortgelijke sites bekeken zoals:
http://www.blip.tv , http://www.clipshack.com, http://video.google.com, http://www.vimeo.com. Deze sites hebben een andere interface maar komen in principe op hetzelfde neer. You Tube is nu eenmaal de grootste en heeft een grotere naamsbekendheid waardoor men toch eerder uit gewoonte deze site eerder zal gebruiken c.q. bezoeken.

Voor de bibliotheek hebben wij al een filmpje op You Tube staan : http://www.youtube.com/watch_popup?v=X_YhZa3CHKY Dit filmpje is gemaakt -met dank aan Bibliotheek Zuid Hollandsche Delta- speciaal voor Skoolzone. Gewoon met een huis-tuin- en keuken camera en later wat finegetuned. Zo makkelijk kan het zijn en hier zie je dus ook het gebruiksgemak van een site als You Tube. Er zijn wel restricties, zoals bv. een tijdlimiet van max. 10 min. Voor de bibliotheken is dit een zeer bruikbare tool en als je het wereldwijde web opgaat kom je heel veel bibliotheekopnamen tegen. Dit varieert van digitaal gemaakte prentenboeken tot digitale publicaties van collectieonderdelen. Of een uitleen/inname instructie filmpje van een zelfservice bibliotheek. Kortom, mogelijkheden genoeg en ook hiervoor zullen wij moeten browsen wat voor onze vestigingen praktisch toepasbaar en wenselijk is voor de klanten.

Ik kwam nog een heel leuk filmpje tegen met als titel Bibliotheekterreur. Doe er je voordeel mee want ik kreeg toch wel een deja vu gevoel! Dit willen wij toch niet meer!!! Wij moderne web2.0 bibliotheekmedewerkers :-)
http://www.youtube.com/watch?v=L-cnRuqw7So

woensdag 13 april 2011

Mobiel internet #17

In de jaren 90 van de vorige eeuw (!!!) waren wij dolgelukkig met een ingebouwd lanceerplatfom in het tussenconsole van onze auto. Onze mobiele koelkast!!! Voorzien van snoer in de designkleur donkergrijs. Handsfree? Nooit van gehoord. Telefoon mee als je ergens parkeerde? Kon absoluut niet, maar ook de meest handige crimineel kreeg dat lanceerplatfom niet los van de auto.





Hoe anders is het nu. Wie heeft er geen mobiele telefoon en dan heb ik het nog niet eens over de smartphone. Onlosmakelijk met de mens verbonden. Het is ons contact met de buitenwereld. Zijn we net gewend aan apps, android, swipen, wlansleutel etc, komt er weer iets bij..............Augmented Reality (AR).



AR is in feite de opvolger van Virtuel Reality (VR). Bij VR gingen wij vanuit de "echte" wereld naar een virtuele wereld. Bij AR wordt er extra digitale informatie toegevoegd aan ons gezichtsveld. Toepassingen zijn op dit moment vooral bij commerciele bedrijven, zoals bv. makelaars.



Wat dit alles voor de bibliotheek kan betekenen? In de toekomst zijn er zeker mogelijkheden al kom ik op dit moment nog niet veel verder dan AR toe te passen op je collectie. Denk hierbij aan beschikbaarheid en collectiebeheer.



Wil je weten wat je met AR kunt doen? Bekijk dan onderstaand filmpje welke ik op Bibliotheek 2.0 gevonden heb. Wordt dat de realiteit?





dinsdag 12 april 2011

Social networks #16

Wie kent ze niet? Facebook, LinkedIn, Hyves, Bibliotheek 2.0 ning, Twitter enz. enz. Allemaal in het leven geroepen om interactief te communiceren. Helemaal in de lijn van het web 2.0. Maar communicatie is niet zo eenvoudig zoals het filmpje hierboven liet zien. Allereerst moet je er volledig achter staan. Anders heeft het total geen zin om overal een account te maken en er verder niets mee te doen. Vervolgens gaat het bij 23# over het toepassen voor bibliotheken. Hierin zullen wij uiterst kritisch moeten zijn en constante afwegingen moeten maken of het werkelijk toegevoegde waarde heeft voor de organisatie. Social networks moeten een visitekaartje zijn en vooral geen gedateerde informatie laten zien. Zelf bezit ik (nog) geen accounts op LinkedIn, Hyves en Facebook. Voor Skoolzone is er een Hyves maar deze is op dit moment niet geactualiseerd (ahum). Op Bibliotheek 2.0 ben ik lid van een aantal werkgerelateerde "groepen" (ik verafschuw dit woord). Dit bevalt mij prima en de informatie is functioneel. Via de blog van Edwin Mijnsbergen http://www.edwinmijnsbergen.nl kwam ik bij een zeer interessant artikel over social networks wat mijns inziens (leuke woordspeling in dit geval) precies de essentie van dit alles weergeeft http://dymphie.com/2011/04/08/hoe-kun-je-social-media-gebruiken-om-bij-te-blijven-op-je-vakgebied/ Kortom, social media zijn onmisbaar, goed toepasbaar voor ons vakgebied, maar wij moeten wel de juiste tools gaan inzetten. Niet alles is bruikbaar vanwege de arbeidsintensiviteit. Het is zoals met alle issues een kwestie van de juiste keuze maken! Via de wiki van http://nlbiblioblogs.pbworks.com/ is heel goed te zien wat je als bibliotheek kunt doen met social networks. Waarom het zwarte garen uitvinden als het al te koop is?

Boerka discriminerend of Boerka design?

Sinds maandag 11 april is in Frankrijk het "Verbod op gezichtsbedekkende sluiers" van kracht. Via de feed van de Nationale Beeldbank http://www.nationalebeeldbank.nl ontving ik de volgende foto. Volgens de overleveringen is deze foto genomen in 1932. Zo modern kan een boerka zijn. Het is maar met welk kledingstuk je de combinatie maakt!

woensdag 6 april 2011

#14 Chatten en #15 Google maps/streetview

# 15 Google maps/streetview.
Ik heb het persoonlijk altijd gezien als een leuk handigheidje en dan met name voor huis tuin en keuken gebruik.Via 23# heb ik kennisgemaakt met de vele mogelijkheden. Persoonlijk heb ik een voorkeur om deze tool als mash up te gebruiken. Een voorbeeld kun je vinden op de volgende site. http://www.paulhagon.com/thenandnow/nypl/ Een "vriendschap" tussen Flickr en Google street view. Via Google maps heb ik de vestiging Waddinxveen -met de openingstijden- toegevoegd. Moet alleen wel 3 weken wachten voor e.e.a. operationeel is. Deze optie voor bibliotheek gebruik? Volmondig ja, want er is veel meer mee mogelijk dat je op het eerste zich zou denken.

#14 Instant messaging, chatten.
Een aantal toepassingen geprobeerd via de sites van: Yahoo messenger, Google chat, Skype en Windows live messenger. Google chat en Skype zijn mij bekend en gebruik ik ook regelmatig. Maar contact onderhouden op deze manier is niet zo aan mij besteed. Als het functioneel is (Google chat) prima, maar eindeloos via je toetsenbord en je scherm communiceren.........nou nee. Prima dat het er is en de wereld komt weer heel dichtbij op deze manier. Alles heeft ook een keerzijde en dat is het gedrag tijdens on line chatten bij de jeugd. Daar komt veel narigheid en verdriet van omdat er niet goed wordt nagedacht voordat de enter toets wordt gebruikt. Hier ligt uiteraard een taak van de opvoeder maar menig ouder heeft geen idee wat zijn/haar kind op het web uitspookt! Of dit een toekomst heeft voor bibliotheken? Zal lastig worden denk ik. Er moet wel iemand beschikbaar zijn om te reageren. Dat dit niet altijd haalbaar is blijkt uit het feit dat deze functie bij Al@din redelijk snel verdween.

dinsdag 5 april 2011

Ontgoogel jezelf!








Artikel in de Volkskrant van 5 april 2011(economie katern):

" Hoe ontgoogel je een faux pas". Een onderwerp wat ons voorafgaand aan de 23 dingen al veelvuldig bezighield en wat vooral te maken heeft met het gevoel dat "alles" van ons op het web zichtbaar wordt. Het is bekend dat P&O functionarissen voorafgaand aan een sollicitatie het web opgaan om informatie over een kandidaat op te zoeken. Mocht je dus ooit in een boze bui op je Facebook of LinkedIn een opmerking over je toenmalige baas geplaatst hebben dan blijft dit dus zichtbaar! Het internet archief is -by the way- altijd zichtbaar op http://www.archive.org dus zomaar even een opmerking wegpoetsen is er niet bij!


Wat dan wel?



  • Er zijn bedrijven actief die je hierbij (uiteraard tegen een leuk kostenplaatje) willen helpen.

  • Het klachtenformulier van Google invullen en "eisen" dat een bepaalde tekst verwijderd wordt. Dit zal niet eenvoudig worden!

  • Zelf leuke positieve berichten posten. Een positief bericht trekt meer bezoekers naar je Facebook of LinkedIn, dus meer hits en automatisch krijgen deze berichten de voorkeur via relevance ranking.

Of..........denk goed na voor je de entertoets gebruikt. Volgens de betreffende journalist kun je het beste aanhouden; ik post alleen wat ik ook met de buren zou willen delen! Of iedereen hier altijd aan zal denken? Ik ga mij nu in ieder geval storten op #14: instant messaging en chatten. En die enter toets? Waar zit die ook alweer?