Artikel in de Volkskrant van 5 april 2011(economie katern):
" Hoe ontgoogel je een faux pas". Een onderwerp wat ons voorafgaand aan de 23 dingen al veelvuldig bezighield en wat vooral te maken heeft met het gevoel dat "alles" van ons op het web zichtbaar wordt. Het is bekend dat P&O functionarissen voorafgaand aan een sollicitatie het web opgaan om informatie over een kandidaat op te zoeken. Mocht je dus ooit in een boze bui op je Facebook of LinkedIn een opmerking over je toenmalige baas geplaatst hebben dan blijft dit dus zichtbaar! Het internet archief is -by the way- altijd zichtbaar op http://www.archive.org dus zomaar even een opmerking wegpoetsen is er niet bij!
Wat dan wel?
- Er zijn bedrijven actief die je hierbij (uiteraard tegen een leuk kostenplaatje) willen helpen.
- Het klachtenformulier van Google invullen en "eisen" dat een bepaalde tekst verwijderd wordt. Dit zal niet eenvoudig worden!
- Zelf leuke positieve berichten posten. Een positief bericht trekt meer bezoekers naar je Facebook of LinkedIn, dus meer hits en automatisch krijgen deze berichten de voorkeur via relevance ranking.
Of..........denk goed na voor je de entertoets gebruikt. Volgens de betreffende journalist kun je het beste aanhouden; ik post alleen wat ik ook met de buren zou willen delen! Of iedereen hier altijd aan zal denken? Ik ga mij nu in ieder geval storten op #14: instant messaging en chatten. En die enter toets? Waar zit die ook alweer?
heel erg is dat ja. kwam er laatst ook achter dat dingen die ik als tiener een keer op een forum heb gezet nog steeds te vinden zijn. waren gelukkig positieve opmerkingen, maar anders heb je wel een probleem.
BeantwoordenVerwijderenhelemaal met je eens dus dat het het beste is om goed na te denken voor je iets post!
Het vervelendste is dat ook dingen waarvan je denkt dat ze niet meer op internet staan toch nog te vinden zijn. Het is inderdaad heel simpel. Post niets zonder je er bewust van te zijn dat het nog lange tijd vindbaar is.
BeantwoordenVerwijderenDe slotalinea van dit artikel is uit mijn hart gegrepen. Denk een beetje na voor je iet zegt of doet op het internet.
BeantwoordenVerwijderenMaar zouden we dat in het gewone dagelijkse leven misschien ook niet een beetje meer moeten doen?
En noemen ze dat nou niet Mediawijsheid? Of beter mediabewustzijn. En welke rol kan de bibliotheek daarbij spelen?
BeantwoordenVerwijderenDoe de test eens >>