Powered By Blogger

zondag 1 mei 2011

# 19 On line boekenkast

Weer een ontdekkingsreis! Deze keer naar een boekenkast online:
http://www.librarything.nl Geen idee wat ik zou tegenkomen dus ik liet mij verrassen.




Librarything is inderdaad een enorme digitale boekenkast met een overvloed aan mogelijkheden. Je kunt hier in ieder geval volledig los gaan met het bekijken van recensies, het zoeken naar locaties in de buurt, je aansluiten bij groepjes en meedoen aan discussies. Er wordt bij het zoeken naar locaties uiteraard gebruik gemaakt van GoogleMaps. Mocht je even geen idee hebben wat je wilt lezen dan kun je deze site prima gebruiken om inspiratie op te doen. Via de input van andere gebruikers kun je in ieder geval je horizon verbreden. Met RSS feeds wordt je ook van de laatste feitjes op de hoogte gehouden. Via de account van 23dingen kun je verder experimenteren, zoals een eigen widget aanmaken http://www.librarything.nl/profile/23dingen. Dit kan uiteraard gekoppeld worden aan je blog via de optie "embed url". Ook kun je deelnemen aan een Librarything wiki: http://www.librarything.nl/wiki..


Ik heb een snuffelstage gedaan bij http://www.dizzie.nl Een kleinschaliger online community maar wel zeer gebruiksvriendelijk. Meer op de Nederlandse markt gericht met mogelijkheden tot online chatten en uiteraard het delen van ongelofelijk veel informatie. Inspirerend en uitnodigend!

Wat kunnen deze sites voor de bibliotheek betekenen. Er zijn veel catalogi gekoppeld aan Librarything dus dat is al een cadeautje. Maar.........sinds kort heeft BDGV een webcatalogus via CWise met voor onze leners de mogelijkheid tot een soort van eigen online boekenkast http://cwise.probiblio.nl/cgi-bin/bx.pl?event=start;sid=77d492bee47088b42ca73d262150b7d2;vestnr=6114;prt=internet;cdef=018;srvnum=001;taal=1;sn=11;fmt=xml;var=portal


Via dit profiel kun je allerlei persoonlijke interesses toevoegen. Eventueel door gebruik te maken van tags. Dus onze klant hebben wij een aantal keuzes te bieden. Kleinschalig via de sites van BDGV en Dizzie. Groot, groter, grootst via de site van Librarything.


Librarything voorkomt in ieder geval een boekenkast als boven in de blog getoond!

8 opmerkingen:

  1. Hey Elja,

    Die snuffelstage van jou zorgt er toch maar mooi voor dat je bijna aan het einde snuffelt. Jullie gaan wel een eind vooruit. Vandaag denk ik kom op Rie ga eens aan je huiswerk maar heb ik toch zomaar vakantie volgens de agenda. Nou ff lekker tijd om jouw blog eens op mijn gemak te lezen en te kijken of ik er nog iets uit kan pikken voor de volgende stage. Ziet er allemaal erg goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je verwijst naar de wiki van Librarything. Daarin staan wat bibliotheekgerelateerde verwijzingen. Een interessante is deze.
    Interessant is de volgende zin: Adding a "tag" feature to your library catalog adds almost no value—tags aren't valuable in ones and twos. Nor are library patrons alone likely to add enough tags to be useful, particularly from a cold start. The largest library tagging project yet undertaken (UPenn's PennTags), has added fewer tags in the last three years than LibraryThing adds every day! The same goes for reviews.

    Het geeft ten eerste aan dat de kracht van de massa groter is, naarmate meer mensen meedoen. Bibliotheekklanten die in onze catalogus taggen, zijn dun gezaaid. Mensen werken vaak liever mee aan iets groots. In dit geval een site die niet door bibliotheken is opgericht, maar die wel een gezamenlijk doel heeft. Dus pleit dat er voor om de informatie uit Librarything te koppelen aan je eigen catalogus. En zo het beste uit twee werelden te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal mee eens! Maar....ik blijf van mening dat niet iedereen voor de grote massa gaat en wij als bibliotheekmedewerker de hand in eigen boezem moeten steken.De klant(nog beter) voorlichten over de mogelijkheden die een database te bieden heeft. En als kers op de taart de mogelijkheden aanbieden van gekoppelde databases!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn nog veel meer boekensites gekomen. Librarything bestaat al heel lang en heeft dus al een hele grote database. Sinds een tijd biedt de NBDBiblion ook een online boekenkast. Een andere is Nederlandstalige is Boekenliefde.nl Bij deze kun je zelfs je bibliotheekpas koppelen aan de site. Deze geeft inleverattenties en de boeken die je leent komen automatisch in je account. Je kunt dan een recensie geven of het boek er weer afhalen. Ik heb jaren geleden een account voor Librarything aangemaakt en er daarna niet veel mee gedaan. Ik ga me er weer in verdiepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk om te zien, vooral Dizzie. En wat veel mogelijkheden en informatie krijg je zo!
    Het koppelen van je bibliotheekpas lijkt me heel handig, zeker als er een inleverherinnering bij hoort! Een stukje gemak voor de klant.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Elja Maar die massa heb je wel nodig om een samenwerkingsproject succesvol te maken. Bedenk van te voren wat je verwacht van een project, wanneer het succesvol is en hoeveel mensen je nodig hebt om het succesvol te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. het mooiste zou zijn als al bovenstaande systemen aan elkaar gekoppeld konden worden, zodat het geen op zichzelf staande eilandjes meer zijn, maar iedereen die waar dan ook iets toevoegt bijdraagt het het grote geheel. wellicht door aan ieder systeem een bibliotheekpas te koppelen;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Fanyella Gelukkig gebeurt dat al steeds meer en zul je zien dat Librarything aan steeds meer catalogi wordt gekoppeld. Een punt van zorg is echter wel de uitwisselbaarheid van gegevens tussen bibliotheeksystemen. In een ideale cataloguswereld zouden de gegevens die door mensen toegevoegd worden uitwisselbaar moeten zijn tussen alle bibliotheeksystemen. Helaas is dat niet het geval. Zelfs niet tussen verschillende installaties van hetzelfde type systeem.

    BeantwoordenVerwijderen