Powered By Blogger

woensdag 30 maart 2011

On line bookmarking #13

On line bookmarking is voor mij een ontdekking die met stip op nr. 1 binnenkomt!!! Dit is het instrument om gevonden informatie ook daadwerkelijk snel en doeltreffend terug te vinden. On line bookmarking is niet anders dan een tool om via bladwijzers (bookmarks) met tags te navigeren naar de sites die jij ooit eens belangrijk genoeg vond om op te slaan. Voor de 23# werden wij geadviseerd naar de site te gaan van http://www.delicious.com/.





Een gebruiksvriendelijke site waar je uiteraard weer een account moet aanmaken. Eenmaal ingelogd is het even ontdekken welke navigatietools er beschikbaar zijn en wat ermee gedaan kan worden. Tijdens de 23# training, maar ook tijdens mijn werk als informatiespecialist kom ik veelvuldig interessante sites tegen waarvan ik de url even op een vodje krabbel. Gevolg; vodje verdwenen, url onleesbaar of meegewasen in mijn jeans.




Dit is nu eindelijk verleden tijd. Via mijn account bij delicious heb ik mijn interessante sites ingevoerd, voorzien van 1 of meerdere tags en zelfs gebundeld > sites met dezelfde tags kun je samenvoegen zodat dit in 1 klik zichtbaar wordt. Bovendien is het mogelijk om via rss feeds informatie aan te voeren.




Je kunt ook zoeken op tags en zo populaire of voor jou bruikbare sites aan jouw account toe te voegen. Ik heb bv. Flickr (en andere fotobewerkingssites) ingevoerd en voor Flickr kun je dan direct zien dat er samen met jou nog 79.522 anderen dit hebben gedaan. Het aantal gebruikers van een on line bookmarking is essentieel. Hoe meer gebruikers hoe relevanter het sociale aspect. Er wordt meer toegevoegd dus kun je ook meer vinden!




Ik heb ook nog gekeken naar vergelijkbare sites zoals: http://www.diigo.com/ , http://www.mister-wong.com/ , http://www.pligg.com/. Delicious (van Yahoo) is mijns inziens gebruiksvriendelijker, toegankelijker en bovendien de populairste.



Voor de BDGV is dit een uiterst effectieve manier om informatie op te slaan en te delen door een account open te stellen en de user name door te geven aan de collega's. Ik zeg.............vooral doorgaan met on line bookmarking.

4 opmerkingen:

  1. Delicious is geweldig om sites te vinden. Als je het profiel van iemand bekijkt of als vriend toevoegt die dezelfde interesses heeft kun je op goede sites terecht komen die je nog niet kende. Dit geldt ook voor het zoeken in een interesse gebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vanavond heb ik ook een Delicious account aangemaakt, met dezelfde gedachte als jij

    "weer een account aanmaken"

    maar het is leuk om te doen en heel handig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe vind ik jullie en met jullie nog andere personen van wie ik denk dat het nuttig is om naar hun bookmarks te kijken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Delicious is eigenlijk een grote menselijke filter. Zoek je naar een onderwerp via Google dan krijg je van alles door elkaar, groen en rijp. Zoek je via Delicious dan vind je alleen sites waarvan mensen het de moeite vonden om het op te slaan. En je ziet gelijk hoe populair de site is.

    BeantwoordenVerwijderen