Powered By Blogger

woensdag 20 april 2011

# 18 You Tube

Word lid van de grootste wereldwijde community voor het delen van video's! Account maken! Aanmelden!

Wie kan hier nu geen gehoor aan geven? Dat willen wij allemaal wel. Het motto van You Tube is alleen niet helemaal mijn ding > Broadcast yourself. Ik wil van alles broadcasten, maar vooral niet mijzelf. You Tube -videosharing- is natuurlijk niet meer weg te denken en ook voor bibliotheken een belangrijke schakel met de grote buitenwereld. De site is laagdrempelig, kosteloos en je kunt er terecht voor informatie, instructie, geschiedschrijving, entertainment humor etc. Nadeel kan zijn dat ook You Tube commercieel is en dus geld nodig heeft. Vandaar dat je bestookt kunt worden met gratis reclame en/of spam. Maar de meesten nemen dit voor lief.

Ik heb ook een aantal andere soortgelijke sites bekeken zoals:
http://www.blip.tv , http://www.clipshack.com, http://video.google.com, http://www.vimeo.com. Deze sites hebben een andere interface maar komen in principe op hetzelfde neer. You Tube is nu eenmaal de grootste en heeft een grotere naamsbekendheid waardoor men toch eerder uit gewoonte deze site eerder zal gebruiken c.q. bezoeken.

Voor de bibliotheek hebben wij al een filmpje op You Tube staan : http://www.youtube.com/watch_popup?v=X_YhZa3CHKY Dit filmpje is gemaakt -met dank aan Bibliotheek Zuid Hollandsche Delta- speciaal voor Skoolzone. Gewoon met een huis-tuin- en keuken camera en later wat finegetuned. Zo makkelijk kan het zijn en hier zie je dus ook het gebruiksgemak van een site als You Tube. Er zijn wel restricties, zoals bv. een tijdlimiet van max. 10 min. Voor de bibliotheken is dit een zeer bruikbare tool en als je het wereldwijde web opgaat kom je heel veel bibliotheekopnamen tegen. Dit varieert van digitaal gemaakte prentenboeken tot digitale publicaties van collectieonderdelen. Of een uitleen/inname instructie filmpje van een zelfservice bibliotheek. Kortom, mogelijkheden genoeg en ook hiervoor zullen wij moeten browsen wat voor onze vestigingen praktisch toepasbaar en wenselijk is voor de klanten.

Ik kwam nog een heel leuk filmpje tegen met als titel Bibliotheekterreur. Doe er je voordeel mee want ik kreeg toch wel een deja vu gevoel! Dit willen wij toch niet meer!!! Wij moderne web2.0 bibliotheekmedewerkers :-)
http://www.youtube.com/watch?v=L-cnRuqw7So

3 opmerkingen:

  1. Ik heb alle andere mogelijkheden nog niet bekeken. You Tube is de bekendste en heeft een groot bereik. De tijdlimiet is terecht. Een filmpje van 10 minuten is erg lang. De meeste mensen haken af.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat het filmpje over Skoolzone nu ook op You Tube staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Behalve dat het laatste filmpje uitgaat van een wel heel traditioneel beeld van de bibliotheek, is het ook een schandalige rip off van een Japans programma.

    BeantwoordenVerwijderen