Powered By Blogger

woensdag 13 april 2011

Mobiel internet #17

In de jaren 90 van de vorige eeuw (!!!) waren wij dolgelukkig met een ingebouwd lanceerplatfom in het tussenconsole van onze auto. Onze mobiele koelkast!!! Voorzien van snoer in de designkleur donkergrijs. Handsfree? Nooit van gehoord. Telefoon mee als je ergens parkeerde? Kon absoluut niet, maar ook de meest handige crimineel kreeg dat lanceerplatfom niet los van de auto.





Hoe anders is het nu. Wie heeft er geen mobiele telefoon en dan heb ik het nog niet eens over de smartphone. Onlosmakelijk met de mens verbonden. Het is ons contact met de buitenwereld. Zijn we net gewend aan apps, android, swipen, wlansleutel etc, komt er weer iets bij..............Augmented Reality (AR).



AR is in feite de opvolger van Virtuel Reality (VR). Bij VR gingen wij vanuit de "echte" wereld naar een virtuele wereld. Bij AR wordt er extra digitale informatie toegevoegd aan ons gezichtsveld. Toepassingen zijn op dit moment vooral bij commerciele bedrijven, zoals bv. makelaars.



Wat dit alles voor de bibliotheek kan betekenen? In de toekomst zijn er zeker mogelijkheden al kom ik op dit moment nog niet veel verder dan AR toe te passen op je collectie. Denk hierbij aan beschikbaarheid en collectiebeheer.



Wil je weten wat je met AR kunt doen? Bekijk dan onderstaand filmpje welke ik op Bibliotheek 2.0 gevonden heb. Wordt dat de realiteit?





3 opmerkingen:

  1. Hallo Elja,
    Geweldig filmpje. Maar of het bij ons veel tijd zal schelen bij de kastcontrole betwijfel ik. Op dit moment teveel rode kruisjes! Geen beginnen aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat je nog meer met Augmented Reality kunt doen ?

    Een boekje lezen:) Zie filmpje hieronder

    http://www.youtube.com/watch?v=pJcg-MCZnCQ

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He ja leuk, nog een sticker op het boek. En dan verwerken in het brilletje aan een touwtje van de bibliothecaresse. Zie ik helemaal zitten ;-) Leuke vondst.

    BeantwoordenVerwijderen